یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
تصاویر/ نشست علمی حوزه و بایسته‌های دیپلماسی مذهبی

حوزه/ امام خمینی(ره) برآیند بیش از چندین نهضت اسلامی است که در جریان چند قرن گذشته به وجود آمده است و از عمق تاریخ و در یک پروسه طولانی تاریخی تولید شده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه»، حجت الاسلام و المسلمین رهدار ا چهارشنبه شب در نشست علمی «حوزه و بایسته‌های دیپلماسی مذهبی» و بررسی کتاب «اطلس رهبران» گفت: اگر جریان‌های اسلام‌گرا را در دو الگو قرار دهیم به دو الگوی اسلام سیاسی و اسلام مدنی دست می‌یابیم.

رئیس مؤسسه مطالعات و تحقیقات اسلامی فتوح اندیشه گفت: اسلام سیاسی بر این باور است که  قادر به اداره جوامع حتی در عصر مدرن است و الگوی اداره آن هم یک الگوی جامع و جهانی است.

وی ادامه داد: اسلام سیاسی الزامات و مقتضیاتی دارد از جمله الزاماتش اقامه حکومت سیاسی است؛ اقامه حکومت را شرط واجب می‌داند، لذا برای تحققش قیام می‌کند.

حجت الاسلام و المسلمین رهدار ابراز داشت: نماد اسلام سیاسی در جهان اسلام کنونی الگوی ایران پس از انقلاب است و نماد الگوی اسلام مدنی ترکیه است.

وی گفت: الگوی اسلام مدنی داعیه اقامه حکومت اسلامی ندارد بلکه بر این باور است که اسلام را باید از قاعده هرم اجتماع بسط دارد و طریق آن هم ضرورتاً نهادها نیستند و  یک اسلام فردی منتشر است.

این پژوهشگر حوزوی تصریح کرد: الگوی اسلام مدنی بر این باور است که اگر شما همین اخلاق اسلامی را در جامعه بسط دهید و هر فردی از افراد مسلمان خودش را ملتزم بداند به اخلاق اسلامی و به آن عمل کند، سمفونی نهایی آن جامعه مدنی اسلامی می‌شود و همان مطلوب است.

وی ادامه داد: امام خمینی(ره) برآیند بیش از چندین نهضت اسلامی است که در جریان چند قرن گذشته به وجود آمده است و از عمق تاریخ و در یک پروسه طولانی تاریخی تولید شده است.

رئیس مؤسسه مطالعات و تحقیقات اسلامی فتوح اندیشه با اشاره به اینکه ما یک دیپلماسی رسمی داریم و یک دیپلماسی عمومی گفت: دیپلماسی رسمی به الگویی از روابط دولت دولت و دولت ملت می‌گویند که نماینده این دیپلماسی در همه کشورها سفارت است.

این پژوهشگر حوزوی افزود: سفارت، اندیشه و عمل کشور مطبوع را نمایندگی می‌کند و از یک نهاد رسمی به نام حکومت اشراق می‌شود و دارای ظرفیت‌ها و محدودیت‌هایی است.

وی بیان کرد: سفیر می‌تواند با هر مقامی در آن کشور ارتباط بگیرد ولی این امکان در دیپلماسی عمومی وجود ندارد.

حجت الاسلام و المسلمین رهدار ادامه داد: اگر بخواهیم با دیپلماسی رسمی با کشوری ارتباط بگیریم شرایطی و ویژگی‌هایی دارد که نتایج را محدود می‌کند.

وی ابراز داشت: به دلیل محدودیت‌های دیپلماسی رسمی، بازیگران بین‌المللی به این فکر افتاده‌اند که وارد فاز جدیدی به نام دیپلماسی عمومی شوند.

رئیس مؤسسه مطالعات و تحقیقات اسلامی فتوح اندیشه گفت: گاهی می‌خواهیم در روی دوش دیپلماسی عمومی قواعد دیپلماسی رسمی را پیاده کنیم که غلط است.

وی عنوان کرد: اگر حوزه بخواهد در معبر و کانال دیپلماسی رسمی یا عمومی کارهایی را در دنیا از جمله با اهل سنت انجام دهد باید به بایسته‌های آن توجه کند.

حجت الاسلام و المسلمین رهدار با اشاره به اینکه دیپلماسی در دول اسلامی با دیپلماسی در دول غیر اسلامی تفاوت دارد گفت: در درون دول اسلامی دیپلماسی حوزوی در قبال شیعیان و اهل سنت و غیر مسلمانان مقیم کشورهای اسلامی متفاوت است و این تقسیم بندی را نیز در کشورهای غیر اسلامی در قبال مسلمانان و غیر مسلمانان نیز داریم.

وی با بیان اینکه دیپلماسی عمومی کانتکس های متغیری دارد و در هر کانتکسی باید جداگانه به صورت اقتضائی تصمیم بگیریم، گفت: چتر دیپلماسی چتر مصلحت است و با رعایت قواعد و انضباط باید به‌صورت اقتضایی در صحنه تصمیم بگیریم.

این پژوهشگر حوزوی با بیان اینکه نگاه حوزه باید جهانی باشد تصریح کرد: تحلیل ما از آینده حوزه این است که اگر چند سال آینده طلبه‌ای چند زبان بلد نباشد حوزه در قم از بین می رود.

وی بیان کرد: بیداری اسلامی برای این مصادره شد که حوزه علمیه قم زبان عربی بلد نبود؛ چراکه بیشترین ظرف را ما داشتیم و کمترین مظروف را در آن ما ریختیم.

انتهای پیام/313/30

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha